Grjótagjá, geothermisch baden in een lavagrot

Grjótagjá, geothermisch baden in een lavagrot

Het is een publiek geheim dat IJsland natuurliefhebbers enorm veel te bieden heeft. Het land bezit geisers, watervallen en gletsjers. Ook voor thermale baden, die verwarmd worden door de aarde, kun je in IJsland prima terecht. De Grjótagjá, iets meer dan 100 kilometer ten oosten van Akureyri,  is een kleine lavagrot, met daarin een zo’n geothermisch bad. Een bezoek is niet alleen indrukwekkend maar bovenal ontspannend.

Tijdelijke sluiting door vulkaanuitbarsting
In de 18e eeuw baadde de zonderling Jón Markússon hier. Hij leefde in dit toen desolate gebied. Tot aan de jaren ’70 van de vorige eeuw baadden vele IJslanders hier, mannen en vrouwen gescheiden. De temperatuur van de pool is tusen 1975 en 1984 door een eruptie van de vulkaan Krafla boven de 50 graden celsius gestegen. De grot is daardoor noodgedwongen een tijd dicht geweest.

Vooral bekend bij locals
Tegenwoordig is Grótagjá weer in gebruik, want de watertemperatuur ligt nu rond de 40 graden.  Perfect om te baden dus. De IJslanders zelf doen dat, zoals dat de gewoonte is, uitsluitend naakt. De locals in dit noordelijke deel van IJsland houden deze lavagrot graag onbekend voor ‘het grote publiek’. Ze zien de Grótagjá als een soort goed bewaard geheim. Je zult hem dan ook niet in tours tegen komen.  Desondanks is de Grjótagjá is wel een filmlocatie geweest voor het 5e deel van het derde seizoen  ‘Game of Thrones’.

Vrij toegang tot een andere wereld
De lavagrot is vrij toegankelijk, maar wees wel voorbereid. Neem zelf een handdoek mee, badkleding en een hoofdlamp of zaklamp. Een fakkel kan ook, want in de grot zijn standaards aangebracht om ze in te bevestigen. Ook een helm is aan te bevelen, het blijft tenslotte een grot… Vanaf de doorgaande weg is het enkele minuten lopen, maar bij de grot aangekomen rest niets anders dan de kleding uit te trekken en het warme water in te lopen. Je waant je in een andere wereld. Zeker in wintertijd is het contrast enorm tussen de kou en de sneeuw buiten en het warme water binnen. Ontspanning gegarandeerd!

Een alternatieve lavagrot in dit gebied is de Storagja, pal aan ringweg 1, naast Lake Myvátn. Altijd handig om te weten, mocht het toch ineens druk zijn in de Grjótagjá…

 

Vergelijkbare berichten