Het unieke houten speelgoed van Kay Bojesen

Het unieke houten speelgoed van Kay Bojesen

4982

In de huidige tijd, waarin zelfs in de wereld van het kind alles al lijkt te draaien om computers, zouden we bijna vergeten dat er ook nog traditioneel speelgoed gemaakt wordt. Het Deense Kay Bojesen is daar een perfect voorbeeld van. Het merk is de naam van de oorspronkelijke maker van houten speelgoed, voornamelijk dierenfiguren. Stoer, sterk en robuust, gemaakt voor een lang leven.

Jonge ontwerper met interesse in hout
kaybojesenKay Bojesen werd geboren in Kopenhagen in 1910, als zoon van een publicist en een artistieke moeder. Hij ontwikkelde zich tot zilversmid en designer. Zijn ontwerpcarrière begon al in de vroege jaren twintig en Bojesen kon gezien worden als één van de eerste Deense designers die basale vormen en functionaliteit als uitgangspunt hanteerde. In de jaren dertig werd zijn interesse in hout als materiaal om mee te werken sterk aangewakkerd. Hierin speelde ook mee dat hij zelf vader was geworden en het kind in zichzelf herontdekte. In 1932 opende hij in hartje Kopenhagen zijn winkel, waar hij ook workshops gaf.

Ruime collectie uitnodigend speelgoed
Zijn ontwerpen zijn bijzonder herkenbaar: rond, zacht, functioneel. Ze moeten een goed gevoel geven en uitnodigen tot spelen. De klassiekers van zijn hand, zoals het eikenhouten nijlpaard en olifant, stammen uit de eerste helft van de jaren ’50. Ze zijn uitgesproken voorbeelden van zijn herkenbare stijl. In totaliteit heeft Bojesen meer dan 2000 uiteenlopende ontwerpen vervaardigd, waaronder ook theepotten en sieraden. Kay overleed in 1958, de winkel werd in 1990 gesloten. Maar sinds The Rosendahl Group de rechten op het merk heeft verworven, heeft Kay Bojesen een comeback gemaakt. Als merk, waarbij er met regelmaat oude creaties alsnog of opnieuw worden uitgebracht. Inmiddels bestaat de collectie uit vogels, olifanten, beren, konijnen en nijlpaarden.

Tijdloos en robuust design
De Denen zijn trots op één van Denemarkens grootste ontwerpers. En terecht, want de functie van speelgoed is uitnodigen tot spelen. Bojesen wist als geen ander van een natuurlijk materiaal prikkelend en mooi speelgoed te maken. Het leent zich ook nog eens bij uitstek als decoratie voor in huis. Door het minimalistische karakter is het tijdloos en past het in vele interieurs.

Kay Bojesen is bij diverse (online) designwinkels verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Flinders in Zaandam en Scandidesignshop.nl

Vergelijkbare berichten